Så här skyddar du dig när du använder offentliga Wi-Fi-nätverk

Så här skyddar du dig när du använder offentliga Wi-Fi-nätverk

//

Jonas

Att använda offentliga Wi-Fi-nätverk är ofta nödvändigt när vi är på språng. Vi kopplar upp oss på kaféer, hotell och flygplatser för att kolla mejlen, jobba eller bara surfa. Men med bekvämligheten kommer också risker. Offentliga Wi-Fi-nätverk kan vara en guldgruva för hackare som vill sno åt sig dina uppgifter. Här är några säkerhetstips för att du ska kunna använda offentliga Wi-Fi-nätverk på ett tryggt sätt.

Använd en VPN-tjänst

En av de mest effektiva metoderna för att skydda din data är att använda en VPN-tjänst (Virtual Private Network). En VPN krypterar all din internettrafik, vilket gör det mycket svårare för hackare att snappa upp dina uppgifter. När du använder en VPN kan ingen se vad du gör online, inte ens din internetleverantör. Det är som att skapa en säker tunnel mellan dig och internet.

Var försiktig med känslig information

När du är uppkopplad på ett offentligt Wi-Fi-nätverk bör du undvika att hantera känslig information, som bankärenden eller köp med kreditkort. Om du absolut måste göra sådana aktiviteter, se till att webbplatsen använder HTTPS-protokollet. Du kan se detta i adressfältet – det ska stå ”https://” i början av webbadressen. HTTPS innebär att kommunikationen mellan dig och webbplatsen är krypterad.

Aktivera brandvägg och antivirusprogram

Se till att din enhet alltid har en aktiv brandvägg och att ditt antivirusprogram är uppdaterat. En brandvägg hjälper till att blockera obehörig åtkomst till din enhet, medan antivirusprogram skyddar dig mot skadlig programvara. De flesta operativsystem har inbyggda brandväggar, men det kan vara värt att dubbelkolla att den är aktiverad.

Stäng av delning

Många enheter är inställda på att automatiskt dela filer och skrivare i nätverk. När du använder ett offentligt Wi-Fi-nätverk är det bäst att stänga av denna funktion. På Windows kan du göra detta genom att gå till ”Nätverks- och delningscenter” och ändra nätverksinställningen till ”Offentligt”. På en Mac går du till ”Systeminställningar” och sedan till ”Delning” för att avaktivera alla delningsalternativ.

Glöm nätverket efter användning

Efter att du har använt ett offentligt Wi-Fi-nätverk är det en bra idé att glömma nätverket. På så sätt ansluter din enhet inte automatiskt till nätverket igen i framtiden, vilket kan exponera dig för risker utan att du märker det. För att glömma ett nätverk på din enhet, gå till nätverksinställningarna och välj att glömma eller ta bort nätverket.

Undvik automatiska anslutningar

Många enheter är inställda på att automatiskt ansluta till kända nätverk. Detta kan vara bekvämt hemma, men det kan vara riskabelt på offentliga platser. Se till att du själv måste godkänna varje gång din enhet ansluter till ett nätverk. På en iPhone kan du göra detta genom att gå till ”Inställningar”, välja ”Wi-Fi” och avaktivera ”Automatisk anslutning”. På en Android-enhet går du till ”Inställningar”, ”Nätverk & internet”, ”Wi-Fi” och avaktiverar alternativet för automatisk anslutning.

Uppdatera din programvara

Att hålla din enhet och dina appar uppdaterade är avgörande för säkerheten. Uppdateringar innehåller ofta viktiga säkerhetsfixar som skyddar dig mot nya hot. Se till att dina enheter är inställda på att automatiskt ladda ner och installera uppdateringar, eller kontrollera regelbundet själv om det finns uppdateringar tillgängliga.

Var uppmärksam på nätverksnamn

Hackare kan skapa falska Wi-Fi-nätverk med namn som liknar legitima nätverk. Dessa kallas ofta för ”evil twin”-nätverk. Om du ser flera nätverk med liknande namn, fråga personalen på plats vilket nätverk som är det rätta. Anslut inte till ett nätverk utan att vara säker på att det är legitimt.

Använd tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering (2FA) lägger till ett extra lager säkerhet genom att kräva två steg för att logga in. Förutom ditt lösenord behöver du en andra form av bekräftelse, till exempel en kod som skickas till din telefon. Många tjänster erbjuder tvåfaktorsautentisering, och det är en enkel men kraftfull metod för att skydda dina konton.

Begränsa appar med tillgång till ditt nätverk

Många appar begär tillgång till ditt nätverk, även om de inte behöver det för att fungera. Begränsa vilka appar som har nätverksåtkomst genom att granska och justera dina app-behörigheter. På både iOS och Android kan du gå till inställningarna för varje app och ändra behörigheterna.

Avslutning: vara säker på offentliga Wi-Fi-nätverk

Att använda offentliga Wi-Fi-nätverk behöver inte vara riskabelt om du följer dessa säkerhetstips. Genom att vara medveten om riskerna och vidta enkla försiktighetsåtgärder kan du surfa säkert och undvika att dina personuppgifter hamnar i fel händer. Nästa gång du kopplar upp dig på ett kafé eller hotell, tänk på dessa råd och håll dig skyddad.

Med dessa tips i bakhuvudet kan du tryggt använda offentliga Wi-Fi-nätverk utan att oroa dig för säkerheten. Kom ihåg att det alltid är bättre att vara försiktig och ta lite extra tid för att skydda dina uppgifter än att behöva hantera konsekvenserna av en säkerhetsincident. Surfa säkert!

2 svar på ”Så här skyddar du dig när du använder offentliga Wi-Fi-nätverk”

    • Hej Adam! Tack för din feedback. Det är verkligen viktigt att alla företag tar dataskydd på allvar för att skydda individers integritet.

      Svara

Lämna en kommentar

Klarhet i digitala frågor – Vi finns här för dig