Användning av Google My Business för att öka lokal närvaro

//

Jonas

I dagens digitala värld är närvaron online viktigare än någonsin, särskilt för lokala företag. Att synas där dina potentiella kunder befinner sig kan vara avgörande för din verksamhet. Google My Business (GMB) erbjuder ett kraftfullt verktyg för att förbättra din lokala sökbarhet. Det här är inte bara en plattform för att lista ditt företag; det är ett dynamiskt verktyg som kan förvandla hur lokala konsumenter upptäcker och interagerar med ditt företag. Låt mig visa dig hur du kan använda GMB för att inte bara synas, utan också engagera och locka kunder till din verksamhet.

Skapa din Google My Business-profil

Första steget för att etablera din närvaro på Google My Business är att skapa en profil. Det här är grunden för hur ditt företag kommer att visas i Googles tjänster, inklusive sökresultat och Google Maps. För att komma igång, besök Googles officiella GMB-sida och logga in med ett Google-konto som du vill associera med ditt företag.

Det är viktigt att du fyller i all nödvändig information om ditt företag noggrant och korrekt. Detta inkluderar ditt företagsnamn, adress, telefonnummer och öppettider. Se till att informationen du anger är konsistent över alla andra plattformar också, då detta kan påverka din sökbarhet och trovärdighet.

Optimering av din företagsinformation

När din grundläggande profil är upprättad, är nästa steg att optimera informationen för att locka fler kunder. Detta innefattar att ge en detaljerad beskrivning av vad ditt företag erbjuder. Använd klart och tydligt språk som direkt talar till dina lokala kunder. Tänk på vilka sökord dina potentiella kunder kan använda för att hitta ditt företag och inkludera dessa i din beskrivning.

Här är några punkter att överväga när du optimerar din företagsprofil:

 • Använd tydliga och relevanta kategorier: Välj den kategori som bäst beskriver din verksamhet för att hjälpa Google att visa ditt företag för rätt sökfrågor.
 • Uppdatera regelbundet: Google värdesätter färsk information, så uppdatera din profil med nya öppettider, tjänster eller erbjudanden.
 • Lokalanpassa ditt innehåll: Anpassa din information och marknadsföring till den lokala kulturen och händelser i ditt område för att skapa en större lokal anknytning.

Användning av bilder och videor för att locka fler besökare

En bild säger mer än tusen ord, och i Google My Business är det definitivt sant. Att lägga till högkvalitativa bilder och videor i din profil kan dramatiskt öka engagemanget och intresset för ditt företag. Bilder ger en visuell representation av ditt företag och kan hjälpa kunderna att få en känsla för vad de kan förvänta sig. Det är också ett effektivt sätt att visa upp dina produkter, din personal eller den atmosfär din verksamhet erbjuder.

Videor kan ta detta ett steg längre genom att ge en ännu djupare inblick i ditt företag. En kort video som visar en rundtur i ditt företag, en introduktion av teamet eller en demonstration av en tjänst kan förstärka kundens förtroende och intresse.

Genom att använda dessa visuella element effektivt kan du förbättra din profil och göra den mer tilltalande och informativ för potentiella kunder. Varje bild och video du lägger till är en chans att visa upp ditt företag från sin bästa sida och locka fler kunder att besöka just dig.

Samla och hantera kundrecensioner

Kundrecensioner är livsviktiga för alla företag, men de är särskilt viktiga när det handlar om att bygga och underhålla en lokal närvaro online via Google My Business. Recensioner på din GMB-profil ger blivande kunder en inblick i kvaliteten på dina tjänster eller produkter och kan starkt påverka deras beslut att välja just ditt företag.

För att effektivt hantera dina recensioner, börja med att aktivt uppmuntra dina kunder att lämna feedback. Detta kan göras vid köptillfället, genom uppföljnings-e-postmeddelanden eller till och med genom en uppmaning på kvittot. Var dock försiktig så att du inte bryter mot Googles policy för recensioner, vilken förbjuder att erbjuda incitament för recensioner.

När recensionerna börjar komma in är det viktigt att du svarar på dem, oavsett om de är positiva eller negativa. Ett välformulerat svar på en negativ recension kan visa att ditt företag värderar kundfeedback och är engagerat i att förbättra kundupplevelsen. Samtidigt visar respons på positiva recensioner att du uppskattar dina kunder och deras stöd.

Strategier för att publicera inlägg och uppdateringar

Ett kraftfullt men ofta förbisett verktyg i Google My Business är möjligheten att publicera inlägg direkt på din företagsprofil. Dessa inlägg visas i din företagsprofil i sökresultaten och på Google Maps, vilket ger en utmärkt möjlighet att direkt kommunicera med dina potentiella kunder.

Använd inlägg för att dela allt från specialerbjudanden, evenemang, nyheter eller uppdateringar om ditt företag. Varje inlägg kan anpassas med text, bilder eller till och med knappar som uppmanar till handling, såsom ”Registrera dig”, ”Beställ nu” eller ”Läs mer”.

Här är några tips på hur du kan maximera nytta av dina inlägg:

 • Var aktuell: Publicera om kommande evenemang, helgerbjudanden eller säsongsrelaterade tjänster som ditt företag erbjuder.
 • Var engagerande: Ställ frågor i dina inlägg för att uppmuntra interaktion eller feedback.
 • Var visuell: Använd iögonfallande bilder för att fånga uppmärksamheten hos de som ser ditt inlägg.

Att regelbundet publicera relevanta och engagerande inlägg kan inte bara hålla ditt företag topp of mind bland potentiella kunder utan även signalera till Google att din företagsprofil är aktiv och relevant, vilket kan förbättra din synlighet i lokala sökresultat.

Hantering av frågor och svar för förbättrad kundinteraktion

Google My Business erbjuder även en funktion för frågor och svar, vilket är ett fantastiskt sätt för potentiella kunder att ställa frågor direkt på din GMB-profil. Detta öppnar upp en direkt kommunikationskanal mellan dig och dina kunder, vilket kan vara avgörande för att omvandla intressenter till betalande kunder.

Se till att övervaka och svara på dessa frågor snabbt och noggrant. Ett snabbt och informativt svar kan inte bara tillfredsställa den som frågar utan också visa andra potentiella kunder att du är uppmärksam och tillgänglig.

För att maximera effekten av denna funktion, överväg att:

 • Sätt upp regelbundna tider för att kontrollera och svara på frågor.
 • Inkludera vanliga frågor och svar direkt i din företagsinformation för att ge snabba svar på vanliga funderingar.
 • Uppmuntra nöjda kunder att ställa frågor och dela sina erfarenheter, vilket kan öka kundengagemanget.

Genom att använda dessa funktioner på ett effektivt sätt kan du inte bara förbättra din närvaro på Google My Business utan också bygga starkare relationer med dina kunder, vilket i sin tur kan leda till ökad kundlojalitet och försäljning.

Hur man utnyttjar insikter och rapporter från Google My Business

Att förstå hur ditt företag presterar online är avgörande för att kunna göra informerade beslut som driver tillväxt. Google My Business erbjuder en uppsättning verktyg för insikter som ger detaljerad information om hur kunder hittar och interagerar med din företagsprofil. Genom att analysera dessa data kan du justera din marknadsföringsstrategi för att bättre möta dina kunders behov och förbättra din synlighet online.

Insikterna du får tillgång till inkluderar bland annat hur många visningar din profil får, hur användarna hittar din profil (via Google Sök eller Maps), och vilka åtgärder de tar, som att klicka på telefonnumret, besöka din webbplats eller begära vägbeskrivningar till ditt företag. Genom att granska dessa data kan du få en bättre förståelse för vilka aspekter av din profil som presterar bra och vilka som kan behöva förbättras.

Fördelar med att integrera Google My Business med andra digitala verktyg

Att integrera Google My Business med andra digitala verktyg kan kraftigt förstärka din online-närvaro och effektiviteten i din marknadsföring. Till exempel, genom att koppla samman GMB med ditt CRM-system kan du bättre spåra kundinteraktioner och förbättra kundservice. Att synkronisera med sociala medieplattformar gör att du kan dela uppdateringar och inlägg direkt från GMB till dina sociala medier, vilket sparar tid och säkerställer konsekvent kommunikation över alla kanaler.

Här är några ytterligare verktyg som kan integreras med Google My Business för att maximera dess potential:

 • E-postmarknadsföring: Automatisera skickandet av specialerbjudanden eller nyheter till de kunder som har interagerat med din GMB-profil.
 • Bokningssystem: Låt kunder boka möten eller tjänster direkt via din GMB-profil, vilket ger en sömlös kundupplevelse.
 • Analysverktyg: Använd avancerade analysverktyg för att dyka djupare in i data och mäta effekten av specifika kampanjer eller inlägg.

Genom att integrera dessa verktyg kan du skapa en mer sammanhängande och effektiv online närvaro som tillgodoser både ditt företags och dina kunders behov.

Tips för att hålla din profil uppdaterad och relevant

Att regelbundet uppdatera och underhålla din Google My Business-profil är avgörande för att hålla din närvaro både aktuell och engagerande. En uppdaterad profil kan öka din synlighet i lokala sökresultat och försäkra att kunder alltid har tillgång till korrekt och relevant information om ditt företag.

Här är några enkla men effektiva tips för att hålla din profil i toppskick:

 • Kontrollera din information regelbundet: Se till att dina kontaktuppgifter, öppettider och andra kritiska företagsinformation är korrekta.
 • Svara på recensioner och frågor snabbt: Ett aktivt engagemang visar att du värdesätter dina kunder och deras input.
 • Uppdatera dina bilder och videor: Fräscha upp din profil med nya bilder eller videor för att reflektera eventuella förändringar i ditt företag eller för att marknadsföra aktuella kampanjer.

Genom att hålla din profil uppdaterad och relevant ökar du chansen att attrahera nya kunder och behålla de befintliga.

Avslutning

Att optimera din närvaro på Google My Business är en ständig process som kräver uppmärksamhet och anpassning efter förändrade kundbeteenden och teknologiska framsteg. Genom att följa de tips och strategier som vi har gått igenom kan du förbättra din lokala sökbarhet, bygga starkare kundrelationer och ultimativt driva mer trafik och försäljning till ditt företag. Kom ihåg att regelbundet återvända till din GMB-profil för att uppdatera, optimera och reagera på kundinteraktion för att maximera din digitala närvaro.

Lämna en kommentar

Klarhet i digitala frågor – Vi finns här för dig